Roeiboot 

Het lijkt zo simpel. Een roeiboot maken. De firma Tamiya heeft met model 70114 een mooie simpele oplossing bedacht.

Nu is de overkant niet zo ver maar als je niet kunt sturen kan dat toch een probleem zijn om er te komen. Wat is mooier dan door de uitslag van de  roeispanen te manipuleren de koers te verleggen. Tamiya's oplossing is om het aangrijpingspunt van een van de roeispenen aan de voorzijde te veranderen. Een grote bocht is het gevolg.

Servo('s ) aan de achtergeleiding werken beter. Wat je dan natuurlijk wel nodig hebt is een ontvanger, accu en 1 of 2 servo's. En zoveel plaats is nu ook niet De grootste kunst is dan ook het werkeerrken van al die aanvullende elementen.

Wil je ook nog voor en achteruit dan zul je de stroomvoorziening van de motor moeten kunnen ompolen.  

Natuurlijk een zender

Mijn oplossing is de AA accu van de motor handhaven en alle rc proberen te parkeren in het achter compartiment. De achteruit komt later via een 2e servo en switch.

Een kleurtje is natuurlijk ook leuk en Tamiya heeft een aantal voorzetten gedaan ter aankleding van de boot, bv in de boeg, tempex blok aan de achterzijde, figuurachtige houder van de roeispanen. Eens kijken of we de benodigde inspiratie kunnen vinden.

Een voorbeeld van een volle boot.

DSC07818.jpeg 

 Bijgaand een paar instructie filmpjes:

Tamiya heeft ook een kayak versie. Daarbij zijn mogelijk de zelfde onderdelen gebruikt c.q. is het zelfde principe gehanteerd van voorbewegen.

foto's / fimpjes

Bouwproces

Ter vervanging van het bouwgeraamte van multiplex een nieuwe houder gemaakt voor de Motor en ten behoeve van het sturen, aan de achterzijde een servo. D.m.v. laagje multiplex is de bodem zo laag mogelijk gemaakt. Hierdoor kan het accupack zo laag mogelijk geplaatst worden.

Door gebruik te maken van 4 AAA batterijen en een stroomreducer (naar 2 Volt) is getracht het gewicht te beperken. De servo voor het sturen heeft die 4 AAA nodig de motor zou met 1 AAA. Een test met een Robbe multi-switch (8045) om een ompoolsituatie te creeeren werkte goed alleen het gewicht, en de diepgang, bereikte een kritische waarde. Eerst maar eens alleen maar vooruit.

Niet alles kon erin, dus toch maar beperking IMG 5599