MA 27  ( Juli 2019 )

MA 27 Vuurdoop 26 3 16 DSC01944

Mini Aak, een model van een model. Als je een mooie lemsteraak hebt dan wil je er ook een mooi volgbootje bij. Wat is dan mooier dan een mini uitvoering van jouw aak.

Dat je van zo'n klein bootje dan ook weer een RC modelboot kunt maken is dat natuurlijk het summum. 

In het oefenbad bij het clubgebouw van MBC Titanic een rolproef om de stabiliteit te testen. Een extra kiel is niet nodig.

Een 1e proefvaart op het Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch gaf een goed resultaat. De zijzwaarden werken tegen het verleieren. Oploeven was moeizaam maar de zeilvoering was nog niet optimaal. Ook het roer behoeft enige vergroting (verlenging).

 

 

ma27MA 27

Wat heb je daarvoor nodig. Natuurlijk is een matenplan erg handig. Bovenaanzicht en zijaanzicht zijn ter hand gesteld.

Vervolgens een paar detailfoto's met de duimstok in de aanslag.

En natuurlijk zijn er altijd foto's en artikelen op het internet te vinden. Ook handig: een artikel in de Spiegel der Zeilvaart.

Bouwproces

Omdat er geen uitgebreid spantenplan voorhanden is is een uitvoering in Balsahout voor de hand liggend. Tekeningen op maat laten uitvergroten (schaal 1:5) en vervolgens een aanvalsplan bedenken. Wat is de juiste volgorde van lijmen, schuren en zagen ? Welke lijnen zijn erg belangrijk om als basis te laten functioneren, mede gelet op de mogelijkheid e.a. netjes af te werken. Al snel kom je erachter dat er meer schuine vlakken in de boot aanwezig zijn dan op het eerste gezicht zichtbaar. Werken met balsa betekend automatisch dat je ook aan het plamuren komt. 'Elk nadeel heb zijn voordeel'.

Dan is er natuurlijk het hout gedeelte met mast, gaffel en giek (de roeispanen laten we maar even achterwege). Ook 2 zijzwaarden en het roer met helmstok moeten gemaakt worden. Voor de laaste twee geldt uitdrukkelijk dat de modelbouw component wat extra vergt. Het roer waarschijnlijk vergrootbaar en de zwaarden wat zwaarder uitgevoerd tegen het opdrijven.

Het ijzerwerk is ook te overzien. De spriet met wat beugels, de mastvoet, zijzwaarden bevestigng en de roerophanging.

Het zeil wordt van spinakerdoek.

Het RC gedeelte bestaat uit 'n servo voor het roer, 1 voor de beide zeilschoten (en 1 voor de zijzwaarden). Of er een motor in komt is nog de vraag ('n waterpomp ?). Een accu en een ontvanger moet ook een plaatsje krijgen. 

Bouw

De eerste bouwvoorbereidingen. Het plan is om de romp eerst te schuren via het zijaanzicht. Vervolgens een zaagsnede in het midden voor de later aan te brengen kiel (10 mm afgeschuind). Vervolgens verder in de vorm schuren. Hiervoor het standaard spantenplan gebruiken van een Lemsteraak, mogelijk/waarschijnlijk wat vlakker aan de onderzijde. De gemaakte dwarsdoorsnedes zijn geent op de boeg en hek rondingen. Het zal je niet verbazen dat ze nagenoeg hetzelfde ogen.

CQAL6UhRyGpqzGyTRVQng thumb 149fDe romp is opgebouwd uit balsa van verschillende diktes. Om de hoeveeelheid weg te slijpen hout te beperken (ook qua kosten) is de belijning gevolgd zodat het eindproduct er als een lapjesdeken uitziet. Her en der wat balsa toegevoegd voor de stevigheid. Uiteindelijk komt er G4 met een glasmat op. en natuurlijk plamuur.

 

Om te voorkomen dat er later lood moet worden toegevoegd  om het bootje op de waterlijn te krijgen wordt de bodem o.a. voorzien van een vurenhouten plank (gedeelte boven  onderste laag van 5 mm balsa) en wordt de kiel hol gemaakt zodat daar lood in kan, om te trimmen. Dat wordt dus multiplex in verschillende diktes. De rest wordt balsa en de kopschotten met luiken van vliegtuidtriplex (mogelijk demontabel met magneten).

IMG 1619De kiel is gemaakt van multiplex. Op de foto is duidelijk te zien de inkeping waar, indien nodig, extra lood of vulmiddel geplaatst kan worden. ongeveer 350 gr kan zo worden verwerkt. 

De kiel is in delen gemaakt zodat de boot eerst, aan de buitenzijde, helemaal in vorm kan worden geschuurd en pas daarna wordt de kiel er in en over geschoven. Deze wordt dan nog eerst voorzien van het noodzakelijke profiel.

6CuJQ9STTMZtCU0nzw thumb 14aeVoor het roer en de zijzwaarden is een verdeling gemaakt van de te gebruiken planken (rood).

 

zijzwaarden

 

 

 

 

 

 

 

Omdat de zijzwaarden uit zich zelf moeten zakken in het water heb ik plankjes gezaagd van hout wat niet drijft maar zinkt (Paardevleeshout / Massaranduba ).

 

 

 

roer met onderdelenVoor het roerblad heb ik nog wel wat eiken liggen, over van de Gudsekop. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 1656 

De mast en giek zijn gemaakt van fijn generfd vurenhout. Op de foto moet de giek nog op lengte worden gemaakt 

De gaffel is gemaakt van vliegtuigtriplex (1,2 mm) gebogen op een mal. 

 

romp rond halfromp rond 1e fase

 

 

 

De romp nadert zijn definitieve vorm.

De eerste afschuining aan de buitenzijde  is aangebracht. Na een verdere fijne schuuractie zal de boeg, kiel en roerbevestiging worden aangebracht.

IMG 1705

Het schip is een echte lemsteraak waarbij 'alles rond is en niets stilstaat'.

 

 

 

Servo plan

Een aantal servo's zijn noodzakelijk. roer en grootschoot (en fok). Ook de zijzwaarden moeten bediend worden (En ten slotte kan er een waterpomp in voor de voortstuwing). Ruimte is er onder het voordek maar ook de bank kan nuttig gebruikt worden. 

Voor de grootschoot is een winch lengte nodig van 15-25 cm. Op de achterplecht wordt een beugel gemaakt zodat de helmstok vrij kan bewegen (of deze wordt tijdens het zeilen tijdelijk verwijderd c.q. een verkorte versie).

Voor de zijzwaarden is een arm van 8-10 cm genoeg. De bank is echter te ver naar voren geplaatst om een arm te kunnen gebruiken en ook dat wordt een winch (dubbel).

De waterpomp heeft een toevoer nodig welke onder de waterspiegel. De afvoer zover mogelijk naar achter. De plastic slang kan verwerkt worden in de kiel uitsparing (misschien een alu vierkante buis ?).

De roer servo kan onder het achterdek en vervolgens middels 2 buisjes door de achterzijde, veel bewegingsruimte voor de arm is er echter niet. 

bijschuren

Bijwerken kan, bijschuren niet. Kleine correcties na te enthousiast schuren. Het model wordt steeds meer een bootje. 

De voorplecht is in voorbereiding. De mast wordt gestabiliseerd met multiplex 5 mm en een frame zodat ook de romp hier vorm vastheid kan ontlenen. Het voordek wordt gemaakt van multiplex 1 mm eventueel versterkt met stoken.

Inmiddels is ook de kiel aangebracht en is de uitsparing er voor bijgewerkt met epoxy plamuur. 

Nu wordt eerst de buitenzijde geheel op maat geschuurd en met G4 verhard. Daarna wordt de binnenzijde op maat geschuurd en geplamuurd.

 

Na het aanbrengen van de G4 de spuitplamuur erop. De naden tussen de balsa blokken en de porieen zijn zichtbaar. Erger nog zijn de 'deuken' in het profiel. Opnieuw schuren en plamuur (Bolivia) en opnieuw spuitplamuur. Weer schuren en spuitplamuur.

IMG 1738  

IMG 1742

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klaar voor de inbouw van de servo's en het aanbrengen van de mast en giek en de 'hardware' voor de zijzwaarden en het roer.

De eerste grondverf gaf in de schaduw een prachtige, glanzende aanblik. In de zon echter, met strijklicht, nog veel schuurwerk. Inmiddels zijn alle kleine onderdelen voorbereid en kan ook met het lakken van het houtwerk begonnen worden. De zeilen komen als laatste i.v.m. de maatvoering.

1e tewaterlating

De eerste tewaterlating. Met 1,5 kg zeker niet weinig maar nog ver boven de waterlijn. Opmerkelijk: de originele lemsteraak 15 ton, de MA 27 150 kg en dit model 1498 gram.

Door toevoeging van zo’n 3 kg aan ballast meer in de goeie richting.

Binnenkort met de zijzwaarden en het overige houtwerk en de RC onderdelen gemonteerd een nieuwe meting. 

Het voordek gemonteerd en het dek in de G4. En de romp voor de zoveelste keer geschuurd en geplamuurd.

 

 

 

 

1e montage zijaanzicht1e montage bovenaanzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De montage van alle onderdelen is begonnen. En daarmee de correcties. De vlag is bv te klein.

De servo's kunnen op hun plaats gemonteerd worden.

Het wachten is op de zeilen en en een laatste verfbeurt.

 

Waterlijn en vormstabiliteit.

Dankzij de verzwaring van de bodem ligt het bootje nagenoeg precies op de waterlijn. De vormstabiliteit is prima en de romp lijkt voldoende stabiel om er ook mee te kunnen zeilen. Wel is een vergroting van het roer noodzakelijk en hopenlijk werken de zijzwaarden een beetje mee tegen het verlijeren.

IMG 2038

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overzicht bouwproces