Roeiboot 

Het lijkt zo simpel. Een roeiboot maken. De firma Tamiya heeft met model 70114 een mooie simpele oplossing bedacht.

Nu is de overkant niet zo ver maar als je niet kunt sturen kan dat toch een probleem zijn om er te komen. Wat is mooier dan door de uitslag van de  roeispanen te manipuleren de koers te verleggen. Tamiya's oplossing is om het aangrijpingspunt van een van de roeispenen aan de voorzijde te veranderen. Een grote bocht is het gevolg.

Servo('s ) aan de achtergeleiding werken beter. Wat je dan natuurlijk wel nodig hebt is een ontvanger, accu en 1 of 2 servo's. En zoveel plaats is nu ook niet De grootste kunst is dan ook het werkeerrken van al die aanvullende elementen.

Wil je ook nog voor en achteruit dan zul je de stroomvoorziening van de motor moeten kunnen ompolen.  

Natuurlijk een zender

Mijn oplossing is de AA accu van de motor handhaven en alle rc proberen te parkeren in het achter compartiment. De achteruit komt later via een 2e servo en switch.

Een kleurtje is natuurlijk ook leuk en Tamiya heeft een aantal voorzetten gedaan ter aankleding van de boot, bv in de boeg, tempex blok aan de achterzijde, figuurachtige houder van de roeispanen. Eens kijken of we de benodigde inspiratie kunnen vinden.

Een voorbeeld van een volle boot.

DSC07818.jpeg 

 Bijgaand een paar instructie filmpjes:

Tamiya heeft ook een kayak versie. Daarbij zijn mogelijk de zelfde onderdelen gebruikt c.q. is het zelfde principe gehanteerd van voorbewegen.

foto's / fimpjes

Bouwproces

Ter vervanging van het bouwgeraamte van multiplex een nieuwe houder gemaakt voor de Motor en ten behoeve van het sturen, aan de achterzijde een servo. D.m.v. laagje multiplex is de bodem zo laag mogelijk gemaakt. Hierdoor kan het accupack zo laag mogelijk geplaatst worden.

Door gebruik te maken van 4 AAA batterijen en een stroomreducer (naar 2 Volt) is getracht het gewicht te beperken. De servo voor het sturen heeft die 4 AAA nodig de motor zou met 1 AAA. Een test met een Robbe multi-switch (8045) om een ompoolsituatie te creeeren werkte goed alleen het gewicht, en de diepgang, bereikte een kritische waarde. Eerst maar eens alleen maar vooruit.

Niet alles kon erin, dus toch maar beperking IMG 5599

Hovercraft

update 20190116 

gettyimages 102729057 612x612Onderzoek

Wat voor soort, hoe groot, welke voortstuwing. Eerst maar eens het internet afgestruind naar informatie over hovercraft.

De Hollandse roeiboot

volgense sliedrechts model (update 27 dec 2018)

Schermafbeelding 2018 12 08 om 15.01.48Deze roeiboot werd gemaakt uit 6 eiken planken waarvan 2 voor de bodem. De boeg loopt mooi rond op.

Uitdaging bij dit bouwproject is werken met eikenhout tot 5 mm dik en 50 mm breed. Uiteindelijk moet het tot 'duims' dik terug worden gebracht.

 

clou beits revell lak

Wingsail

update 8 dec 2018

Naast de interesse in de bruine vloot is er ook aandacht voor experimentele zeilvarianten.

Hiertoe zal  een oude romp omgebouwd worden tot een multi-sail variant. Standaard een roer en motor faciliteit en per zeil-variant een afneembaar dek met daarop de specifieke zeil, mast, EPF, Fletner, propellor c.q. voortbewegingsvariant.

Het idee is om met 4 bouten en wat stekker wisselingen meerdere 'boten' snel vaarklaar te hebben.

Wingsail

Overige Experimenten

 

 

 

MA 27  ( Juli 2019 )

MA 27 Vuurdoop 26 3 16 DSC01944

Mini Aak, een model van een model. Als je een mooie lemsteraak hebt dan wil je er ook een mooi volgbootje bij. Wat is dan mooier dan een mini uitvoering van jouw aak.

Dat je van zo'n klein bootje dan ook weer een RC modelboot kunt maken is dat natuurlijk het summum. 

In het oefenbad bij het clubgebouw van MBC Titanic een rolproef om de stabiliteit te testen. Een extra kiel is niet nodig.

Een 1e proefvaart op het Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch gaf een goed resultaat. De zijzwaarden werken tegen het verleieren. Oploeven was moeizaam maar de zeilvoering was nog niet optimaal. Ook het roer behoeft enige vergroting (verlenging).

 

 

ma27MA 27